Vinarija Molovin

Vinski podrum nalazi se u Šidu, na izlazu iz grada u blizini magistralnog puta koji povezuje autoput Beograd-Zagreb sa Šidom, sa odličnom putnom povezanošću do plantaže vinove loze.

 

Tip podruma je spratni, tako da se proces fermentacije obavlja na nivou iznad dela podruma namenjenog za čuvanje i odležavanje vina. Fermentacioni deo je urađen po uzoru na najmodernije vinarije, i po najnovijim propisima i uredbama Ministarstva poljoprivrede, dok  deo koji služi za odležavanje vina u baricima ima izgled autentičnih starih podruma.

 

 

Fermentacioni deo poseduje potrebnu opremu za visoko kvalitetnu proizvodnju vina, dok je deo koji služi za odležavanje i sazrevanje vina opremljen baricima precizno definisane vrste hrasta i tostinga, a koji najviše odgovara sortama iz naših vinograda.

 

 Plantaža vinove loze nalazi se u Sremskom vinogorju, na južnim padinama Fruške gore, na 220m nadmorske visine i 45°10’58’’ i 19°18’42’’ geografske širine i dužine. Parcele pod zasadom vinograda nalaze se u k.o.Molovin i k.o.Sot, na 14km udaljenosti od Šida i 1km od državne granice sa R Hrvatskom.

             Površina pod vinogradom koja se trenutno obrađuje iznosi  51.30 ha, sledećeg sortimentskog  sastava: traminac, rizling rajnski i italijanski, merlo, crni burgundac, frankovka i kaberne sovinjon.

           Sortiment vinove loze vrlo je stručno i smišljeno projektovan, na osnovu vrste zemljišta, klime, ekspozicije terena, itd.

 

  Bele sorte grožđa, kao  što je traminac, rizling rajnski i rizling italijanski su sorte koje na ovom podneblju i ovom zemljištu daju najbolje rezultate, posmatrano kvalitativno. Ovo su sorte za vrhunska i kvalitetna bela vina koja krasi  intenzivan i  kompleksan sortni miris, nesvakidašnja  punoća i ekstraktivnost, izuzetan balans kiselina, itd.

         Crvene sorte grožđa, kaberne sovinjon, frankovka, crni burgundac i merlo su, takođe, sorte za vrhunska i kvalitetna vina, koja krasi izrazito pun ukus, dobro izbalansirane kiseline, jaka struktura, izuzetan aromatski kompleks, itd.

 

U cilju dobijanja što kvalitetnije sirovine za vino primenjujemo redukciju-selektivnu rezidbu i podsecanje grozdova u fazi šarka.

 Pored primene najsavremenije tehnologije u gajenju vinove loze, radi se na konstantnom praćenju i analiziranju osnovnih faktora koji utiču na kvalitet proizvodnje grožđa, kao što su  zemljište, klimatski uslovi, izbor sorti za uzgoj, uzgojni oblik, itd.

 

 

Koncept poslovanja Vinarije Molovin fokusiran je na konstantno investiranje u negovanje prvoklasnog vinograda i najsavremeniju opremu za proizvodnju, čuvanje i negovanje vina, praćenje i primenu najsavremenijih naučnih dostignuća, a u cilju kreiranja vina svetskog renomea.

Kako Vinarija Molovin ima za cilj da ide u korak sa svetskim standardima, tim zaposlenih se trudi da isprati svetske trendove, blagovremeno reaguje na promene i kretanja, a dizajn proizvoda prilagode zahtevima i potrebama tržišta.